Patiesībā, šo var uzskatīt gan par biezzupu, gan par biezu mērci, piemēram, pastas ēdieniem. Pagatavošana ir ļoti vienkārša un gala rezultāts ir garšīgs, ja vien garšo ziedkāposti. Grētai brokoļi un ziedkāposti nekad nav īsti garšojuši un viņa pret šo biezeni izturējās rezervēti, bet, pārējiem gan garšoja. Īpaši labi šis biezenis, manuprāt, garšo ar zivtiņu vai jūras veltēm.

Sastāvdaļas (1 vidēja izmēra katliņam):

1 vidēji liela ziedkāposta galviņa

7 – 10 daiviņas ķipoloka 

1 – 2 glāzes buljons

1 purava baltā daļa (purava pievienošana nav obligāta)

1 tējk. – 2 tējk. sviests un/vai 2 – 3 ēdamk. auzu krējums (vai saldais krējums)

sāls, pipari un citas garšvielas pēc gaumes

Kā jau minēju, purava pievienošana nav obligāta. Man ļoti garšo puravs un to pievienoju ļoti daudz ēdieniem, tādēļ darīju to arī šoreiz.

Purava balto daļu sagriez mazos gabaliņos, ķiploka daiviņas nomizo un ziedkāposta galviņu sadala pa “mazām” galviņām.

Dārzeņus liec uz pannas (pārklātu ar cepampapīru vai ietaukotu) un pannu liec uzkarsētā krāsnī. Principā, krāsnī var likt tikai ķiplokus. Ziedkāpostus var vienkārši novārīt. Taču man vienmēr ir paticis dārzeņus (biezzupām) cept krāsnī nevis vārīt. Tad tie labāk saglabā garšu.

Tātad, visus dārzeņus liek krāsnī un cep līdz tie ir mīksti. Kad dārzeņi ir mīksti, tos pārliek katliņā un pievieno buljonu. Karsē līdz buljons sāk vārīties.

Noņem no uguns. Sablendē dārzeņus un pēc garšas pievieno sāli, piparus vai citas garšvielas. Beigās, krēmīgumam, pievieno sviestiņu un auzu krējumu (vai saldo krējumu). Ja vēlies, lai biezenis ir vairāk kā mērce, pirms blendēšanas daļu buljona nokās (bet nelej ārā, jo iespējams, pēc blendēšanas vēlēsies lai masa ir šķidrāka).

Blendēt vajag diezgan ilgi, lai biezenis būtu viendabīgs. Es to izkāsu arī caur sietu, lai iegūtā masa būtu pavisam viendabīga un zīdaina.

Šoreiz biezenis bija kā piedeva krāsnī ceptām, ar oliņu pildītām saldo kartupeļu pusītēm.

IMG_2353