Vakar saņēmu sūtijumu no Ilzes (www.absolutsed.lv) dārza. Pilna māja zaļumiem un labumiem, tai skaitā spageti ķirbis. Tādēļ šodien Grēta pusdienās ēda krāsnī ceptu spageti ķirbi un klāt pagatavoju pikšu, tvaicētu zaļumos. Ātri, viegli un neticami garšīgi.

Šoreiz izmantoju pikšu no Oscar’sFish piedāvātā produkcijas klāsta. Varbūt būs mammas, kuras saķers galvu, izlasot, ka dodu meitai saldētu zivi, bet domāju, ka Oscar’sFish ir viena no labākajām pieejamajām izvēlēm, ja nav iespēja iegādāties svaigu zivi. Šī zivs ir pareizi sasaldēta, tādēļ atsaldējot tā labi smaržo, ir svaiga un patīkami to gatavot. Vairāk par šo zivi var lasīt šeit: pikšas fileja.

Nav ar ko lepoties, bet es pati neesmu naska zaļumu ēdāja – it īpaši pētersīļus, selerijas, dilles vai kinzu – nu nespēju ieēst, lai kā mēģinātu. Tādēļ skatoties, kā Grēta svaigus un tvaicētus pētersīļus šņikā iekšā saujām, man tirpas pār muguru skrien, bet prieks liels, ka viņai garšo.

Zaļumos tvaicēta pikša ar spageti ķirbi:

Nepieciešams: katls, sietiņš, krāsns panna

Sastāvdaļas 1-2 porcijām:

1 spagetti ķirbīts (apm.1 kg)

1 pikšas fileja * 

1 sauja jebkādu zaļumu (šoreiz izmantoju pētersīļus, seleriju un pat timiānu – noplūcu no katra pušķīša vāzē)

piciņa sviesta vai olīveļļa

Vispirms atsaldēju zivi. To parasti daru pirms dodamies “pirmspusdienu pastaigā”. Ielieku aukstā ūdeni un atstāju. Atnākot mājās tā ir atsalusi un gatava tvaicēšanai.

Uzkarsē krāsni (ap 200 gr.), uz pannas lej mazliet eļļu vai liek mazliet sviesta, un liek uz pusēm pārgrieztu spageti ķirbīti. Krāsnī iekšā uz kādām 20 – 30 min., atkarībā no ķirbīša lieluma. **

Kamēr ķirbis krāsnī, ņem katliņu ar ūdeni un liek vārīties. Kamēr ūdens vārās, sietiņā ieliec sev vēlamo pikšas filejas daudzumu un uzber virsū kaudzīti dažādu zaļumu. Sietiņu liek uz katliņa, kurā vārās ūdens, virsū vāku (atstājot mazliet vaļā) un ļauj lai zivs ūdens tvaikos tvaicējas līdz gatava. Tā kā zivtiņa ir gatava ļoti ātri, tad šo var darīt tieši pirms ķirbis gatavs vai jau ir gatavs.

Kad ķirbīts mīksts, tad ņema laukā no krāsns un ar dakšu ķeksē ārā visu labumu. Šajā brīdī var saprast, kādēļ šim ķirbim tāds nosaukums.

Šķīvī liek ķirbju spageti un pievieno mazliet sviestiņa vai eļļas, lai tie vēl sulīgāki. Blakus liek zivs fileju un arī zaļumus, ja mazajam garšo.

Lai garšo!

Lai gan sākumā sanāca izreklamēt Oscar’sFish produktu, ziniet, ka viņi nav šīs receptes sponsors! Bet viņu produkcija man ļoti patīk. Gan Grētai, gan lielākajiem mūsu ģimenes bērniem ļoti garšo arī pikšas kotletītes no pikšas smalkmasas.

* kastītē ir 2 paciņas, katrā 2 filejas. Grētai un mums ar vīru vienai maltītei pietiek ar 1 paciņu. Otru paciņu nemaz neatsaldēju.

** Īstenībā šo var izdarīt arī iepriekšējā vakarā. Tad otrā dienā izkasa ķirbja mīkstumu un liek katliņā un ar sviestiņu sakarsē līdz vēlamajai temperatūrai. Ir vēl kāda, nejauši atklāta, metode, ko var izmantot. Krāsni uzkarsē līdz kādiem 250 grādiem un liek iekšā ķirbi. Krāsni izslēdz, bet ķirbīti atstāj. Kad krāsns būs atdzisusi, tad ķirbis būs gatavs.