Grēta uz dzimšanas dienu, protams, vēlējās nest cienastu arī dārziņa draugiem! Manuprāt, šī ir lieliska tradīcija, ko no bērnu dārziem nevajadzētu izskaust. Protams, ir forši, ja vecāki var vienoties, ko nest, ko labāk ne, kas bērniem labāks, kas mazāk labāks, bet pāri visam vajadzētu atcerēties - dzimšanas diena ir reizi gadā! Un bērnam tas ir īpašs notikums, tādēļ, ja viņam prieku sagādā cienasts draugiem - to nevajadzētu liegt. Un bērni ir gudri - viņi visu saprot. Arī tad, ja dārziņa noteikumi paredz, ka cienastā var nest, piemēram, tikai svaigus augļus vai dārzeņus. Arī tos var pasniegt pavisam neparasti.
Bet, stāsts par ko citu šoreiz. Mēs ar Grētu uzcepām kūku draugiem. Šokolādes un biešu kūku. Mazu, tā lai nav metru biezi gabaliņi jāgriež. Ne pārāk saldu un ar foršo ciparu 6 (kas varbūt drusku velk uz 9) virsū. Bez piena produktiem, bet tomēr ar 3 olām.
Vienvārdsakot, recepte šeit:
Sastāvdaļas: 125 g pilngraudu speltas kviešu milti 100 g brūnais niedru cukurs 40 g kakao bez cukura 1 tējk. cepamais p. 3 vidēja lieluma olas šķipsniņa sāls 350 g tvaicētas, sablendētas bietes 100 g melnā rūgtā šokolāde 150 ml vīnogu kauliņu eļļa (vai cita augu eļļa) Glazūra: 150 g melnā šokolāde 500 ml mandeļu saldais kr. 1 tējk. eļļa
|
Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Tartes formā ieklāj cepamo papīru. Jo formā būs mazāka diametra, jo augstāka būs kūka. Mēs izvēlējāmies 24 cm d formu, tādēļ kūka bija mazāk bieza, bet lielāka. Vispirms sagatavo bietes. Tvaicēt tās var, nomizojot un sagriežot gabaliņos, liekot sietiņā virs vāroša ūdens. Tvaicē līdz mīkstas. Var bietes pagatavot arī, ietinot tās follijā un liekot krāsnī cepties, līdz tās ir mīkstas. Kad bietes ir gatavas, atdzisušas, tās sablendē viendabīgā biezenī. Un galu galā, ja nav laika - var nopirkt jau tvaicētas bietes. Bļodā ber miltus, pievieno cukuru un cepamo pulveri, kā arī kakao. Visu labi samaisa. Olas sakuļ kopā ar sāli. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi. Tā lai ūdens netiek klāt šokolādei. Šokolādē iemaisa biešu biezeni un samaisa. Pievieno eļļu un atkal visu samaisa. Šokolādes, biešu un eļļas maisījumā pa daļām iemaisa miltu maisījumu. Kā pēdējās pievieno olas. Lēnām un bez steigas. Kūkas masu lej formā un liek iepriekš uzkarsētajā krāsnī un cep līdz kūka gatava (35 - 45 min, skatoties kāda forma ir izmantota). Pārbauda pēc vecās labās "kociņa metodes". Kūku pilnībā atdzesē. Pagatavo glazūru. Karsta ūdens peldē izkausē šokolādi. Kad šokolāde gandrīz izkususi, pievieno mandeļu krēmu un vienmērīgi samaisa. Pievieno vienu karotīti eļļas un arī samaisa. Atdzisušu kūku pārlej ar glazūru un dekorē. Līdz ēšanai var ielikt ledusskapī.
|
Atstāj savu komentāru šeit
Jūsu e-pasta adrese netiks publiskota. Obligātie laukumi ir atzīmēti ar *