Ja sīpoli negaršo, tad šī zupa nav domāta Tev. Kaut gan...zinu dažus rūdītus sīpolu neēdājus, kuri pagaršojuši sīpolu zupu, to labprāt ēd. Zupā sīpoli ir mīksti un maigi, tie ir pat mazliet saldi. Visu to kopā papildina garšīga un ļoti sātīga siermaize. Īsts ziemas ēdiens. Šī zupa ir ļoti sātīga, neskatoties uz to, ka sastāvadļās ir tikai sīpols, tādēļ gala porcijas nav jāparedz lielas. Es pat teiktu, maza bļodiņa katram ēdājam ir ļoti pietiekoši.

Sastāvdaļas (apm. 4 – 6 ēdājiem):

4 – 5 palieli sīpoli (kādi 400 g vajadzīgi)

1 l dārzeņu buljona *

Garšvielas un zaļumi (piem. salvija vai rozmarīns)

Gaišā maize (katram ēdājam viena sķēle)

Siers (mūsu ģimenē cietais kazas siers meitai, kā arī jebkurš mīļš labi kūstoš, mazliet stiprs siers citiem ēdājiem)

sviests un olīveļļa

Nomizo un sagriez sīpolus (ripiņās vai salmiņos). Nav jāgriež ļoti smalki, jo vāroties sīpli kļūs mīksti, daudzums saplaks un lielie gabali kļūs par maziem gabaliņiem.

Katliņā lej mazliet olīveļļu, pievieno piciņu sviesta un uzkarsē. Pievieno sīpolus un pasautē tos (nevajadzētu piededzināt). Kad tie ir mazliet pasautēti, lej klāt buljonu (vai ūdeni), pievieno salvijas lapas vai rozmarīna kātiņus (var pievienot arī purava zaļo daļu) un liek katlam virsū vāku. Uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, sīpolu zupu vāra apm.30 – 45 minūtes. Reizēm nepieciešams ilgāks laiks (ja lielāku daudzumu vāri).

Pagaršo un pēc garšas pievieno citas garšvielas (kādam vajag melnos piparus, kādam sāli). Es pati nepievienoju ne sāli, ne piparus, tikai zaļumus, izmantoju labu sviestu un olīveļļu, kas dod izteiktu garšu.

Kamēr zupa gatavojas, sagatavo siermaizes. Sagriež maizi šķēlītēs (šajā receptē var izmantot maizi, kuru nav izdevies apēst pietiekami ātri un tā jau kļuvusi mazliet stingra. Tā būs jāmērc zupā tik un tā). Sarīvē sieru.

Visvienkāršākais veids ir uzcept krāsnī klasiskas visiem zināmās siermaizes. Katrai zupas porcijas bļodiņai virsū liec siltu, tikko ceptu siermaizi ar zeltaini, labi pakusušu sieru.

Mazliet sarežģītāk un tradicionālāk ir zupas katliņā (vai katrā bļodiņā atsevišķi) uz zupas likt maizes šķēles, visu pārbērt ar sieru un likt krāsnī grila režīmā līdz siers ir zeltaini brūns. Es tā nemēdzu darīt viena iemesla dēļ – zupa tad rezultātā ir nenormāli karsta un grūti ēst (tas bieži vien ir iemesls kādēļ šo zupu neņemu restorānos). Vienkāršākajā veidā, ēšana ir patīkamāka.

* Ja mājās nav buljona, pievieno ūdeni un saliec pavairāk zaļumu (ko pēc tam izņem ārā), lai veidojas labāka garša. Vari pievienot arī buljona kubiņu, ja tos lieto.

IMG_2076 

Sīpolzupa, svētes saldskābmaize, latviešu kazas siers