Es neesmu liels pastas ēdienu mīļotājs. Ja jāizvēlas, tad vislabāk ravioli vai lazanja. Grētas tētim gan ļoti garšo dažādi pastas ēdieni. Grētai pašai garšo, bet ne pārāk bieži (kas nav slikti patiesībā).

Pirms kādas nedēļas mājās tapa ātrā pasta, kur vislabāk mums visiem garšoja tieši mērce. Pat man sagribējās paņemt papildporciju, tā kā...bija garšīgi.

Sastāvdaļas (pasta ar mērci apmēram 4 cilvēku ģimenei):

Mērces pamatā: 

Liela sauja savvaļas ķiploks jeb lakši

5 – 6 daiviņas jaunais  ķiploks (stiprāks kā vecie)

1 purava baltā daļa

olīveļļa

citi zaļumi, kuri garšo (es pieliku mazliet baziliku)

2 x tomāti savā sulā no bundžas (var izmantot arī svaigos tomātus, blanšētus un nomizotus)

* tomātu pasta (nav obligāti, bet var pievienot, ja prasās vē stiprums)

Sagriezta desiņa (izvēlies kāda garšo, mums mājās bija mednieku desiņas ko sagriezām. Var arī citu žāvētu vai pusžāvēto)

Pasta – pēc izvēles, spageti vai cita, kas garšo

Sāls, pipari, citas garšvielas (es izmantoju itāļu garšvielu maisījumu)

Olīveļļa un/vai sviests apcepšanai

Vispirms sagatavo mērces pamatu un dara to diezgan slinkā veidā: sablendē nomizotus ķiplokus, notīrītu un nomizotu purava balto daļu, lakšus un mazliet olīveļļu (lai labāk blendējas). Kad zaļumi sablendēti vienā “putrā” tad, to liek uzkarsētā katliņā un sviestā vai olīveļļa apcep, un pasautē mazliet (kādas 6 – 10 min.), bet nevajag lai paliek brūns un piedeg.

Šai masai pievieno tomātus un uz lēnas uguns mērci vāra. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un citas garšvielas (uz beigām).

Kamēr mērce lēnām vārās, uz pannas apcep desiņu un pievieno to tomātu mērcei.

Paralēli uzvāra sev tīkamu pastu sev tīkamā konsistencē. Kad pasta gatava, nokāš to un samaisa kopā ar mērci.

Parsniedz siltu. Mēs pārkaisījām ar cieto kazas sieru.

Ņam ņam ņam……

P.s. Sākumā sablendējot ķiplokus, puravus utt. (var arī sīpolu, ja gribas), mazajam gardēdim “tiek atņemta” iespēja šo bieži vien netīkamo dārzeņu gabaliņus izņemt, ieraudzīt vai mēģināt izlasīt no mērces. Un ja mazais galīgi ir pret “gabaliņiem” mērcē, tad beigās visu mērci arī var seblendēt, atstājot tikai veselus desas gabaliņus.

IMG_4448