Kā jau minēju pirmajā šīs tēmas rakstā, bez kūkām un saldumiem - nu nekādi. It īpaši svētkos un ballītēs. Tas, ko mēs vecāki, varam darīt, kamēr bērni ir mazi - iemācīt viņiem mīlēt arī tādus desertus, kuru gatavošanā netiek izmantots pārmērīgi liels cukura daudzums, tie nav pārbagāti ar dažādām e-vielām un apšaubāmas izcelsmes produktiem. Vēl ir svarīgi iemācīt, ka našķoties var, bet ar mēru un nepārspīlējot, kā arī to, ka tie labākie našķi ir tie, kuri nodara vismazāko ļaunu veselībai.
Anna piedāvā pāris vienkāršas, bet garšīgas svētku receptes bērnu ballītes kūku galdam. Arī savā jaunajā "Kūku grāmatā" Anna ir veltījusi veselu nodaļu bērnu ballīšu ēdieniem. Šoreiz gan dažas receptes ne no "Kūku grāmatas".
***

Tāpat kā ar sāļajiem ēdieniem, arī ar saldumiem nav nepieciešams pārspīlēt. Protams, ir jau vieglāk nolikt lielu bļodu ar konfektēm un cepumiem, lai mazie mielojas. Bet vēl jaukāk ir tad, ja ir padomāts par garšīgiem un bērnu veselībai nekaitīgiem desertiem. Ar vienu nosacījumu - nepārspīlējot ar to daudzumu!
Arī desertiem svarīgi ir ērtums to ēšanā. Lai ir viegli un nav ļoti piņķerīgi. Jāatceras arī tas, ka mazie ballētāji visdrīzāk tāpat nesēdēs pie galda, bet kustēsies un kustēsties arī ēdot.
Desertu galds jau nesastāv tikai no kūkām. Visu šo var papildināt ar ogām, augļiem (domājot kā tie sagriezti vai pasniegti), to pašu limonādi vai ūdeni no cukurmaliņu glāzītes. Un vēl ir kūka! Visdrīzāk dzimšanas dienā top arī kāda lielā kūka. Tādēļ, atkārtošos, nav nepieciešamības pārspīlēt. Labāk mazāk un kvalitatīvāk nekā lielos apjomos nekvalitatīvus produktus.

Virtuļi, virtuļi, virtuļi! Izklausās traki, bet tā nemaz nav, ja izvēlas veselībai draudzīgu gatavošanas veidu.
Anna saka, ka pirmā svarīgā lieta, lai šos virtuļus pagatavotu - Tev ir nepieciešama virtuļu panna. Panna ir līdzīga mafinu pannai, bet tikai virtuļu formā. Varam pačukstēt, ka tādas var nopirkt veikalā Gemoss (bilde ieskatam).
Sastāvdaļas 10 - 12 vituļiem: 2 olas 100g kokosriekstu niedru cukurs 120g mandeļu piens vai cits alternatīvais piens 1/3 banāns 1 tēj.k. vaniļas ekstrakts 2 ēd.kar. medus šķipsna sāls 1/2 tēj. k. soda 1 ēd.kar. kakao vai karobas pulveris 60g kokosriekstu milti Glazūra (pēc izvēles): 1 tēj.k. karobas pulveris; 2 ēd. k. kokosriekstu sviests; 1 ēd.k. alternatīvs piens Krāsni sakarsē 180 grādus karstu. Virtuļu pannu iesmērē ar eļļu. Lielā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - kokosriekstu miltus, karobas pulveri, sodu, sāli un cukuru. Atsevišķā bļodā savieno olas, medu, vaniļas ekstraktu un pienu. Pievieno saspaidītu banānu un samaisi. Abu trauku sastāvu savieno kopā un maisi līdz sastāvdaļa sajaukušās. Mīklu pildi formiņās. Cep krāsnī 20-22 minūtes. Pēc cepšanas nedaudz atdzesē. Lai pagatavotu glazūru, izkausē kokosriekstu sviestu, pievieno karobas pulveri un alternatīvo pienu un maisi lidz izveidojusies viendabīga konsistence. Atdzisušos virtuļus mērcē glazūrā un pasniedz uzreiz vai uzglabā noslēgtā konteinerī un ledusskapī. Kad tie ir atdzisuši, tos var pārkaisīt arī ar kokosriekstu skaidiņām. *karoba pulveri, kokosriekstu miltus un kokosriekstu niedru cukurs pieejams veikalā Biotēkā, kā arī citos eko produktu veikalos.
Burkānu kapkeiki vai burkānu liela burkānu kūka ir lielisks veids, kā saldajā ēdienā ieintegrēt dārzeņus. Gatavi šie kapkeiki nemaz nav saldi. Ja garšo saldākas lietas, tad papildu saldumu var iegūt ar glazūrām vai krēmiem. Annas piedāvātais krēms ir maigs un ne īpaši salds, bet, ja vēlies vairāk idejas, tad ieej Annas mājas lapā - tur ir daudz dažādu krēmu.
Sastāvdaļas 10 - 12 kūciņām: 3 burkāni 2 banāni 50g piens vai alternatīvai piens 1 ola 2 ēd.k. medus 1 tēj.k. cepamais pulveris 1/2 tēj.k. soda 1 ēd.k. kanēlis 180g speltas pilngraudu milti Krēmam: 100g kokosriekstu krēms; 1-2 ēd.k. medus vai kļavu sīrups Krāsni sakarsē 180 grādus karstu. Mafinu pannā liec papīrīšus. Tos, kā jau noteikti zini, arī var nopirkt visās varavīksnes krāsās, ar dažādiem zīmējumiem un dekoriem, kā arī dažādos izmēros. Burkānus notīri un samal virtuves kombainā kopā ar banānu. Bļodā samaisi sausās sastāvdaļas - miltus, kanēli, sodu, cepamo pulveri. Otrā traukā kopā liec olu, medu, pievieno pienu un samaisi. Abu trauku sastāvu savieno, pieliec klāt burkānu-banānu masu un visu rūpīgi samiksē kopā. Mīklu pildi cepamajos papīrīšos. Cep krāsnī 20-22 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē. Tikmēr pagatavo glazūru - kokosriekstu krēmu liec bļodā, pievieno medu vai kļavu sīrupu pēc garšas un mikserē līdz tas kļuvis krēmīgs un stingrāks. Lej to virsū gatavajiem kapkeikiem un dekorē ar sevis izvēlētiem dekoriem - kakao pupiņas, rieksti utt.
Čupačups? Neviens tos laikam jau sen tā nesauc, jo tagad tos sauc par "Cake Pop(iem)". Klasiskie cake pop tiek gatavoti no mīklas vai cepumu/sviesta/cukura maisījuma. Tad tos mērcē glazūrā un dekorē ar dažādiem krāsainiem graudiņiem. Gala rezultātā tie sanāk ļoooooti saldi un pēc savas pieredzes saku, ka lielākajā daļā gadījumu bērniem tie vairāk garšo ar acīm nekā ēdot. Anna piedāvā šo recepti pamainīt un kā pamatu izmantot veselīgo enerģijas batoniņu sastāvdaļas (kuru recepte jau ir manā blogā). Visus knifiņus un ieteikumus vari izlasīt iepriekšminētajā receptē, bet pamatsastāvdaļu saraksts ir šāds:
Pamatsastāvdaļas 100 g dateles 180 g rieksti (pēc izvēles) 50 g rozīnes 1 ēdamkarote kanēlis 1/2 ēdamkarote citrona sulaĒdienu kombaina krūzē ar S veida asmeni ber riekstiņus. Sasmalcini tos. Visas pārējās sastāvdaļas pievieno riekstiem un blenderē kopā (process var aizņemt pat 8-10 min). Šo batoniņu atslēga ir blenderēšanas ilgums – jo ilgāk malsi, jo siltāka kļūst masa. No siltuma dateles kļūst krēmīgākas.
Kad masa kļuvusi mīksta, izveido bumbiņas, iesaistot darbiņā bērnus, sadur uz kociņa un uz brīdi liec ledusskapī, lai sacietē un atdziest. Liec glāzītē vai, ja iespējams, sadur kautkur tā, lai tie stabili stāv.
Glazūrai izmanto krēmu, kas tika gatavots virtuļiem. Ja tas neiet pie sirds, tad šeit lieliski iederas arī kvalitatīva un īsta kausēta melnā šokolāde. Dekorē ar kokosriekstu skaidiņām, krāsainajiem graudiņiem vai pērlītēm.
Atstāj savu komentāru šeit
Jūsu e-pasta adrese netiks publiskota. Obligātie laukumi ir atzīmēti ar *