Stāvēju pie ledusskapja un domāju, ko lai pagatavo vakariņās un tā mazā kaudzīte spinātu nelika mieru. Paklīstot pa sociālajiem tīkliem, ideja ātri vien atnāca pie manis. Vakariņās tapa garšīga pesto tipa mērce no spinātiem, kazas siera un eļļas, kas bija kā piedeva kartupeļu klimpām jeb ņokiem un karamelizētiem tomātiem.
Ar kartupeļu klimpām vari darīt kā ērtāk un labāk gribi – pirkt gatavas un tikai vārīt vai pagatavot pašam no 0. Ņoku pagatavošana ir mazliet laikietiplīga, bet nav sarežģīta. Var pagatavot vairāk un sasaldēt.
Sastāvdaļas:
Ņoki (4 personām)
1 kg vecie kartupeļi
250 g miltu
1-2 olu dzeltenumi
1 ēdamk. eļļa
Pesto mērce:
1 sauja spinātu
1 – 2 ēdam.k. mīkstā kazas siera
2 – 3 tējk. olīveļļa vai trifeļļu eļļa (vai eļļa pēc jūsu izvēles)
Ķiršu tomātiņi
Lai gatavotu ņokus nepieciešams izvēlēties iepriekšējā gada kartupeļus vai tādu šķirni, kas ir bagāta ar amidonu. Nevajag izvēlēties jaunos kartupeļus.
Kartupeļus liek vārīties ar visu mizu. Kad kartupeļi ir mīksti, tos atdzesē un nomizo. Saspaida ar dakšu (ne ar mikseri), masai pievieno klāt miltus (uzreiz visus nē, dari to pamazām) un olas. Olas pievieno pa vienai, vadoties pec vajadzības, pievieno arī eļļu un sāli. Mīklu samīca, bet ne pārāk spēcīgi. Nevajag ‘pārstrādāt” kartupeļu masu. Ja liekas, ka masa par sausu, pievieno vēl vienu olu. Savukārt, ja daudz par šķidru, visdrīzāk nepieciešams pievienot miltus.
Uz darba virsmas vai liela dēlīša izber miltus (vēl labāk semulas (semola) miltus). Mīklu sadala vairākās daļās, izveido desiņas un griež apm. 2cm biezus klimpiņas. Ar dakšinas palīdzību piedot tiem rievotu formu (labākai vārīšanās procesam).
Šādi sagatavotus ņokus apkaisa ar semolas miltiem. Un tos gatavo brīdī, kad tie ir jāpasniedz. Tie jāvārā lielā sālīta ūdens daudzumā. Ņokus ber verdošā ūdenī un tie ir gatavi, kad tie uzpeld augšā.
Mērces pagatavošana: nomazgā spinātus, nosusina un liek traukā, kur blenderēsi. Pievieno kazas sieru un eļļu. Blenderē līdz veidojas viendabīga masa. Visu sastāvdaļu daudzumu regulē pēc garšas. Ja kazas siers gadījies tāds pikantāks, tad mērci maigāku var padarīt pievienojot biezpienu (sablenderē arī to). Tāpat var pievienot papildus zaļumus, dīgstus vai riekstus. Ja man mājās būtu bijuši ciedru riekstu, noteikti pievienotu tos.
Uz pannas liek sviestu, kad tas izkusis, pievieno 1 – 2 tējk.brūnā cukura. Kad ir izveidojusies karamele, pievieno tomātus un ļauj, lai tie uzsūc karameli, pāris minūtes tos cepot.
Kad ņoki ir uzvārijušies, tos var apcept sviestiņā, tad tie kļūst vēl garšīgāki. Gatavos ņokos iemaisa pesto mērci un pievieno ceptos tomātiņus.
Atstāj savu komentāru šeit
Jūsu e-pasta adrese netiks publiskota. Obligātie laukumi ir atzīmēti ar *