Svētku galds pasākumos ir diezgan sāpīga tēma nevienam vien - gan mazāku un lielāku bērnu mammām, gan tiem, kuri rīko bezbērnu ballītes. Mani pašu šis jautājums neuztrauc un lielākā problēma, lielākoties, ir apstāties pie konkrētām idejām, kuras realizēt.

Gatavojoties bērnu pasākumiem galvenais ir nodrošināt bērniem drošu ēdienu (tas atkarīgs no bērnu vecuma) un nepārspīlēt (ne ar daudzumiem, ne ar dažādību).  Toties, dzeramā gan nekad nebūs par daudz. Un kā mammai man diezgan svarīgi ir piedāvāt tādu ēdienu, kas garšo pašam jubilāram. Tā viemēr darīja mana mamma un tā daru arī es.

Kopā ar Annu Birmani esam sagatavošajas receptes vienai feinai tējas ballītei bērniem vecumā no 1 gada (varbūt 1,5 gadu vecuma). Šī ir raksta pirmā daļa, kurā piedāvāju jums dažas idejas sāļajiem ēdieniem uzkodu galdam.

_MG_4747

Bērnu pasākumi un pietiekoši liels dzeramā daudzums ir divas nedalāmas lietas. Un, patiesībā, tas, kas vislabāk veldzē slāpes ir un paliek ūdens. Savukārt, domājot radoši, vienkāršu ūdeni var pasniegt ne tikai ļoti atraktīvi un vizuāli pievilcīgi, bet arī tā, lai tam būtu dažādas, vairākām gaumēm piemērotas, garšas.

Ūdenim var pievienot:

- ogas (gan svaigas, gan saldētas ledusgabaliņu vietā) un augļus (apelsīnus, citronus, laimus, greipfrūtus u.c.)

- dārzeņus (gurķus, papriku, seleriju kātus u.c.) un zaļumus (piparmētru, baziliku u.c.)

- ziedus (lavandas, rozes u.c. ziedus, ja vien esi drošs par to izcelsmi jeb drošs par faktu, ka tās audzējot nav lietotas nekādas ķimijas). 

- krāsaino ledu (sasldēta sula vai ledū sasaldēti ziedi, piemēram)

_MG_4776

Ūdeni, protams, var papildināt arī dažādiem sīrupiem un dabīgajām sulām. Mana vecmāmiņa kādreiz taisīja "zaptsūdeņus", kas arī, viennozīmīgi, ir labāki par veikalā pirktajām saldajām limonādēm.

Vēl viena lieta, ko skaidri atceros no bērnības ballītēm, ko rīkoja mana mamma. Viņa vienmēr gatavoja glāzītes ar cukura maliņu. Pagatavošana ir gaužām vienkārša - šķīvīti ieber cukuru un blakus noliek bļodiņu ar kādu augļu sulu vai sīrupu. Glāzes augšējo maliņu iemērc sulā un tad ieliek cukurā. Cukura vietā var izmantot arī smalkos krāsainos cukura graudiņus, ko izmanto saldumu dekorēšanai. Ja patīk garšu kontrasti, tad cukura vietā var izmantot arī sāli, bet tas der lielākiem cilvēkiem vairāk kā bērniem. No šādām glāzītēm arī vienkārša ūdens dzeršana ir patīkami satraucoša.

***

Bērniem jau nevajag plašu ēdienu izvēli. Nepieciešams tikai ēdiens, ko ērti paņemt rociņā un kas ir droši ēdams arī tad, ja skriešanas vēlme ir lielāka par ēšanas vēlmi (nav laika apstāties ēdot). Ja iespējams, pirms domā bērnu ēdienus, apvaicājies vecākiem, vai kādam no mazajiem nav kāda alerģija vai ēdiena nepanesība. Esmu par to, ka šajā vecumā labāk ir piedāvāt visiem bērniem drošu ēdienu, pat ja tas nozīmē pielāgošanos vienam bērniņam. Visdrīzāk mazie paši vēl neprot kontrolēt ko drīkst un ko nedrīkst ēst, un nav labi arī tad, ja mammai visu pasākuma laiku jāuztraucas, ka tik mazajam nav slikti pēc tam. Arī lieki kreņķi pasākumā nav vajadzīgi (viens mazais ēd un otrs raudoši grib, bet mamma neļauj), jo tie, visdrīzāk, būs tāpat gan par nesadalītām mantām, gan domstarpībām lietu kārtībā.

_MG_4812

Svētku galda sāļie ēdieni ir tādi, kuri Grētai ļoti garšo un ar šiem ēdieniem viņa būtu priecīga dalīties savā ballītē. Atkāpe no Grētas "govs piena nepanesības" ir aukstā zupa ar kefīru. Skābpiena produktus Grētai reizēm dodu un aukstā zupa ir tas ēdiens, no kura Grēta nekad nevar atteikties un es arī neliedzu.

Aukstā zupa ir Grētas otra mīļākā zupa aiz biešu zupas klasiskās. Mūsu mājās to lielākoties gatavo tikai vasarā un tas neprasa daudz laika, toties tā ir sātīga un ar šo zupu bērnam varu dot apēst gandrīz jebkādus zaļumus. Pirmo reizi tā pa īstam viņa šo zupu izmēģināja kādā citā bērnu pasākumā un zupas autore bija Linda (Lindas Virtuve blogā atrodama šīs zupas recepte). Arī es to gatavoju pavisam vienkārši:

_MG_4831

Sastāvdaļas: 

vārītas (vai marinētas bietes)

svaigs gurķis un/vai marinēts gurķis

puravs (baltā daļa)

lociņi

vārītas olas

kefrīs

*sinepes un krējums vai mārrutki

Parasti auksto zupu netaisu mazāk kā uz 1 l kefīra. Nepieciešamas kādas 4 vārītas bietes vai 1 burciņa marinētu biešu. Pārējais jau pēc sajūtām – apmēram 2 svaigi gurķīši, 2 – 3 marinētu gurķi, 1 purava baltā daļa, maza buntīte lociņu, 3 – 4 olas. Visu sasmalcina un liek kopā ar kefīru lielā bļodā. Lai zupa būtu stiprāka, tai var pievienot gan sinepes ar krējumu vai arī mārrutkus. Tos gan pēc garšas. 

Lai pasākumā ar pasniegšanu nav jāmocās, to var pasniegt mazās tasītēs vai glāzītes. Vieglāk un praktiskāk. 

Auzu smilšu mīklas un kviešu miltu smilšu mīklas standziņas ar zaļumu pesto tipa mērci. Šādas standziņas ir labs variants, lai galdā nebūtu jāliek maize. Pagatavošana nav sarežģīta un šajā darbiņā var iesaistīt bērnus. Varbūt ne pašus mazākos, bet no kādiem 2 gadiem noteikti. Un, patiesībā, forma jau nav tik svarīga. Standziņu vietā var būt arī plāksnītes vai zvaigznītes. Savukārt ziemā, šādu standziņu pagatavošana ir labs veids kā iztērēt piparkūku mīklas pārpalikumus (tādi vienmēr ir). Tas attiecas arī uz citiem smilšu mīklas paveidiem. No tās pašas mīklas var pagatavot arī groziņus kazas sieram un tomātiem. Auzu miltu smilšu mīkla ir diezgan trausla un mutē kūstoša.

_MG_4848

Sastāvaļas auzu miltu smilsu mīklai:

250 g pilngraudu auzu milti

50 g brūnais cukurs

šķipsniņa sāls

125 g sviests istabas temp.

1-2 olas

Mazliet ūdens

Bļodā liek miltus, sāli un cukuru. Pievieno olas un samaisa. Pievieno gabaliņos sagrieztu vai rīvētu sviestu un labi iemīca mīklā. Pēc sajūtām pievieno mazliet ūdens, lai mīkla labi turās kopā. Samīca, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.

Kad mīkla gatava, gatavo mīklas desiņas. Liek uz cepamā papīra uz pannas. Cep sakarsētā krāsnī (190 grādi) kādas 10 minūtes. Auzu mīklas standziņas ir diezgan trauslas (vistrauslākās kamēr siltas), tādēļ labāk atdzesē pilnībā un tad ņem nost no pannas. Ja arī kāda salūzt – nav pārāk liela bēda. Piemeklē tikai atbilstošu trauciņu, kur tās smuki salikt. 

Šīs standziņas var ēst tāpat vai pasniegt kopā ar kādu no zaļajām pesto tipa mērcītēm. Tās manā blogā jau ir vairākas. Šīs uzkodu mērces var atrast sadaļā “Mērces”, bet, principā, tās ir vienkārši pagatavojamas – sablendē kopā jebkādus mīļus zaļumus, olīveļļu, sieru (parmezāna tipa vai kazas sieru) vai biezpienu (var ricottas sieru), garšvielas un/vai riekstus. 

_MG_4823

Smilšu mīklas groziņi ir viegli pagatavojama uzkoda, kuras pildījumu vari variēt pēc sirds patikas un mīļākajiem produktiem. Groziņus jau patiesībā var nopirkt gatavus, bet tad to sastāvs reti kad ir tik labs, kādu var nodrošināt cepot tos mājās.

Sastāvdaļas: 

auzu miltu (vai kviešu miltu) smilšu mīkla

mīkstais kazas siers

ciedru rieksti

ķiršu tomātiņi

baziliks vai pesto.

Izmanto to pašu mīklu, ko standziņu pagatavošanai. Kad mīkla gatava, izrullē mazus aplīšus un ar pirkstiem izveido augstākas maliņas (kā sklandu rausim). Tas nozīmē, ka veikalā pirktas formītes nav obligāti nepieciešamas. Un arī šajā darbiņā var iesaistīt bērnus. Groziņus var sagatavot iepriekšējā vakarā un ielikt ledusskapī uz nakti. Tad cep otrā dienā. Cep uzkarsētā krāsnī (190 grādi) zeltaini brūnus. Atdzesē pirms pildīšanas.

Pildījumam izmanto mīksto kazas sieru, iepriekš pagatavoto pesto tipa zaļo mērci, sagrieztus ķiršu tomātiņus (tos var arī mazliet iemarinēt olīveļļā pirms tam kā šajā receptē) un ciedru riekstus. 

Tikpat labi var izmantot ricottas sieru, mascarpone sieru vai svaigo sieru. Tomātu vietā var lietot saulē kaltētus tomātus vai citus mīļus dārzeņus (piem., grilētu papriku, svaigus gurķīšus utt.). 

Filo mīklsas čipsi ar baziliku un kazas sieru. Šī ir recepte, ko man iemācija laba draudzene Dace un paldies viņai liels par to. Orģinālā recepte atšķiras no tās, ko piedāvāju bērniem, kaut Grēta laimīga grauza ar "pieaugušo" recepti. Šos filo mīklas čipsus īstajā versijā gatavoju #foodiesbrunchlv burgeru ballītei - ar parmezāna sieru, salviju un anšoviem. Izcili. Lieliska uzkoda vecākiem, kuri nāk kopā ar mazajiem uz ballīti.

_MG_4843

Man ļoti patīk strādāt ar filo jeb lapu mīklu un tas ir vieglāk kā izklausās vai izskatās. Filo mīklu pērku saldētu (gandrīz visos lielākajos lielveikalos). To izmantoju gan šiem čipsiem, gan gatavojot groziņis (izmantojot, piemēram, mafinu pannu) gan cepot plātsmaizes vai tartes.

Kad mīkla ir atkususi, lapu mīklas lēnām atritini (tās pārdot satītas rullī) un izklāj uz līdzenas darba virsmas. Pārklāj ar mitru auduma dvieli, lai tās neizžūst. Žūšana notiek diezgan strauji.

Sastāvdaļas čipsiem:

Vismaz 4 plāksnītes lapu mīklas (iepakojumā ir vismaz 20 "lapas")

Bazilika lapiņas (tik, cik čipsus taisīsi)

Sviests (apmēram 100 g)

Mīkstais kazas siers (tik karotītes, cik čipsus taisīsi)

* Cietais siers (mazs gabaliņš, sarīvēts)

* Pieaugušo versijai: salvijas lapas un anšovi. 

Vispirms uz lēnas uguns vai ūdens peldē izkausē sviestu. Pirmo filo mīklas lapu izklāj uz darba virsmas (pārējais paliek zem dvieļa) un to, izmantojot otiņu, vienmērīgi un diezgan bagātīgi nosmērē ar sviestu. Mazliet pārkaisa ar smalki sarīvētu cieto sieru (tas nav obligāti, bet dod papildus kraukšīgumu) un pārklāj ar otru filo mīklas lapu. 

Uz otras mīklas lapas pa vienai izkārto bazilika lapiņas. To darot ņem vērā, ka šie čipsi pirms cepšanas jāsagriež tā, lai veidojas taisnstūrīši. Izliekot bazilika lapiņas ņemiet vērā nepieciešamās papildu maliņas. Katrai bazilika lapiņai pa virsu liek tējkaroti mīkstā kazas siera. Lapu nosmērē ar kausēto sviestu un liek virsū trešo lapu. Kārtīgi to "pielīmē" tā, lai nav gaisa burbuļu un labi "ielīmējot" arī pildījumu. Atkal pārsmērē ar sviestu, pārkaisa mazliet sieru un liek ceturto, pēdējo" filo mīklas lapu un to labi pielīmē. Sagriež taisnstūra veida čipsus un katru ietin pārtikas plēvē. Pirms cepšanas tur ledusskapī (var pagatavot iepriekšējā vakarā).  Cep uzkarsētā krāsnī (180 grādi) līdz čipsi ir zeltaini brūni.

* Gatavojot anšovu čipsus, darbības nemainās. Tikai bazlika lapiņu vietā liek salvijas lapiņas un katrai salvijas lapiņai pa virsu liek vienu anšovu, kam nosusināta eļļa. 

Burkānu čipsi vai saldo kartupeļu čipsi. Vienkārši skaistas un vieglas uzkodas, kuru pagatavošana neprasa daudz laika. Vienīgais priekšnosacījums - vajadzīgs kvalitatīvs dārzeņu mizotājs, lai burkānus un saldos kartupeļus var sagriezt plānās šķēlītēs. Var lietot arī citus dārzeņus. To, kādu nazīti es izmantoju, var redzēt arī šī raksta fotogrāfijā.

 _MG_4860

Raksta otrajā daļā esmu apkopojusi kūku galda receptes, kuru autore ir Anna Birmane jeb tautā saukta Anna Panna.

Fotogrāfiju autors: Mārcis Gaujenietis