Dzīve piespēlā interesantas lietas. Man piedāvāja un mēs, ģimene, piekritām piedalīties raidījumā Es Mīlu Ēdienu. Pirmā sērija, kurā raidījuma vadītāja Ilze Jurkāne ciemojās mūsmājās, jau ir parādīta TV šīs nedēļas sākumā.

Ja ir vēlme - raidījumu var noskatīties šeit.

Raidijumā es gatavoju mūsu ģimenei mīļas receptes, par kurām, šķiet, esmu jau daudz un dikti stāstijusi un pat rakstījusi, bet blogā tā arī neesmu ielikusi! Tad nu lūk, pievienoju 3 receptes, kuras gatavoju raidījumam: sīpolu pica (pissaladière), mīdijas baltvīna mērcē ar puraviem un šalotes sīpoliem un desertā pankūkas apelsīnu mērcē (Crêpe Suzette).

1

Sīpolu pica (Pissaladière):

500 g mīklas (maizes mīkla vai kārtainā mīkla bez rauga)

6 ēd.k olīveļļa 

1 -2 ēd.k. sviests

2 - 3 ēd.k. brūnais cukurs

1kg sīpolu (balto, saldo)

2 ķiplokgalviņas (nav obligāti)

timiāns (nav obligāti)

sāls, pipari

Pasniegšanai:

Melnās olīves 

Anšovi 

Sasmalcina sīpolus vai nu uz rīves ripiņās (pārgiež uz pusēm pēc tam) vai ar nazi. Mēģināt griezt plānas šķēlītes un tad salmiņos. Nomizo un sasmalcina ķiplokus.

Dziļā pannā vai katliņā uzkarsē eļļu kopā ar sviestu, apcep sīpolus (nepiededzināt, bet apbrūnināt) (apm. 7-10 min). Pievieno sāli, piparus, ķiploku un timiānu. Parliek vāku un uz mazas uguns ļauj sautēties visam. Sautēšanās laikā pievieno brūno cukuru, lai sīpoli kļūst saldāki.

Sagatavojiet un izrullējiet mīklu. Maizes vai picas mīlu izrullē sev vēlamajā formā un pietiekoši plānu. Kārtaino mīklu izrullē un uztaisa biezākas maliņas.

Uz mīklas liek sīpolus, izdalot vienmērīgi pa vīsu mīklu.

Anšovus nosusina (no eļļas) un izkārto uz sīpoliem. Var pārlikt uzreiz arī ar olīvām.

Liek krāsnī un cep kādas 15 min, tad pagriež zemākus grādus (210 gr.) un cep vēl kādas 20 min.

thumb_show-1-php

Mīdijas baltvīna mērcē (Moules Marinière) 

2 kg Mīdijas 

80 g Sviests 

2 -3 šalotes sīpoli 

1 purava baltā daļa

baltvīns (gandrīz pudele!)

saldais krējums 250 ml

pētersīļi

Ja mīdijas ir saldētas, tad atsaldēt tās dabīgi, izņemot laikus no saldētavas.

Svaigās mīdijas pārbaudot, jau laikus izņemiet un izmetiet, tās, kuras jums liekas aizdomīgas, kā arī tās, kuras ir ielauztas, ieplēstas, kā arī jau atvērušās pirms gatavošanas. Svaigajām mīdijām "jānorauj" astīte (kā jūras zāle līdzīga).

Nomizot un sasmalcināt šalotes sīpolus. Nomazgāt, notīrīt un sasmalcināt puravu.

Dziļā pannā vai katlā ielikt sviestu, sasmalcinātos sīpolus un puravu. Sautē līdz sīpols un puravs mīskst. Pielej mazliet baltvīnu un ļauj pasautēties visam.

Pievieno mīdijas un atlikušo baltvīnu. Ik pa laikam mīdijas apmaisa. Pievieno saldo krējumu un turpini maisīt. Līdz ko mīdijas atveras, tā var ņemt nost no uguns. Pārvārītas,tās vairs nebūs tik sulīgas un garšīgas. Gatavas mīdijas likt lielā traukā vai tīrā katlā un pārkaisīt ar svaigiem pētersīļiem.

ATCERIES: mīdijas, kas neatveras - neēd! Nelauz vaļā ar varu un neēd. Nebojā 48h (vismaz) no savas dzīves un labsajūtas.

2

thumb_show-php

Plānās pankūkas (Crêpe Suzette)

Pankūku mīkla:

500 ml piena

250 g miltu

3 olas

smalkais sāls (naža gals)

40 g  cukura

40g  sviesta

sviests vai eļļa cepšanai

Suzette mērce: cukurs, svaiga apelsīnu sula un apelsīnu daiviņas, sviests

Pagatavot pankūku mīklu: izsijāt miltus, izveidot tajos bedrīti. Bedrītē ielej sāls, cukura, olu maisījumu (ļoti viegli samaisīti). Iemaisa miltus, lejot klāt pienu (vai alu, ja grib biezas pankūkas). Labi samaisīt un izlaist mīklu caur sietu.  Pievienot mīklai kausētu sviestu un samaisīt.

Pārklāt mīklu ar pārtikas plēvi un ļaut atpūsties apmēram 20 minūtes. Kad mīkla atpūtusies, cep plānās pankūkas sev vēlamajā lielumā.

Sagatavo Suzette sviestu: mīkstu sviestu samaisa ar cukuru un apelsīnu miziņu. Šo sviestu liek uz pannas un kausē, pievieno apelsīnu sulu un apelsīnu daiviņas. Kad viss labi sakarsis, liek iekšā gatavu pankūku un uzkarsē. Pasniedz siltas.