Augot lielākai, Grētai gaume ik pa laikam mainās un ir tādas lietas, ko agrāk ēda ļoti labprāt, bet šobrīd mazāk un otrādi. Ja bietes jau no sākuma ir dārzeņi, kurus viņa ir gatava ēst kaut katru dienu jebkādā veidā (arī tīru sulu dzer), tad burkāni viņas mīlestību iekaroja tikai nesen. Ja agrāk ar “gariem zobiem” ēda, tad tagad kā pirmos apēdis.

Šodien, skatoties uz produktiem un domājot, ko pagatavot klāt kā piedevu rīsiem, paliku pie domas par burkānu mērci.

Recepte nav sarežģīta, ātri pagatavojama un rezultāts garšīgs. Pusdienotājs ēda un vēl palūdza papildus porciju (to viņa pieprot!)

Sastāvdaļas 1-2 bērnu porcijām:

1 – 2 burkāni

1 glāze buljona (vai ūdens, ja nav buljons)

mazliet sviesta

1 ēdem.k. krējuma (skābā vai saldā), bet bez krējuma var iztik. Tiem, kuri nelietot krējumu, to var aizstāt ar ko citu (piem. kokospienu vai riekstu krējumu).

Vispirms notīra burkānus un sarīvē tos. Ņem dziļāku pannu (es vispār paņēmu vok pannu, bet der jebkura) un apcep sarīvētos burkānus sviestā. Kad burkāni ir apcepti, tad pievieno buljonu (buljona vai ūdens daudzums atkarīgs no burkānu daudzuma). Ja buljona vietā lieto ūdeni, garša būs mazliet pliekanāka jeb izteikti burkānu, bet to var labi labot ar garšaugiem – svaigie dīksti vai citi zaļumi. Ja mazais nebaidās un garšo sīpoli (kā Grētai), tad tos var apcept kopā ar burkāniem.

Uz mazākas uguns ļaut, lai burkāni sautējas līdz tie ir pavisam mīksti. Tas notiek ātri, tādēļ arī uguni samazinu, lai garšas paspēj savilkties. Kad burkāni ir mīksti, tad mērcei pievieno krējumu vai saldo krējumu (vai to krējumu, ko esat izvēlējušies), lai mērce kļūtu krēmīgāka.

Pasniedz ar rīsiem, bet tik pat labi ar pastu, griķiem, lēcām vai ko citu. Šodien bija veģetārās pusdienas, bet šo mērci iedomājos kā lielisku piedevu trusim vai gardai lauku vistiņai. Mums ar Grētu ļoti garšoja.