Buljonu mazākajiem vāra tieši tāpat kā lielajiem ēdājiem! Vienīgā atsķirība varētu būt sāls un piparu daudzums. Bet tā kā es sāli lietoju maz vai nemaz, tad mūsu ģimenē buljons mazākajiem ir tas pats kas buljons lielākajiem.
Grētai vārītam buljonam parasti izvēlos vai nu tikai dārzeņus vai vistas gaļu (ir gatavots arī ar tītara gaļu).
Visa “sāls” labam buljonam ir pacietīga vārīšana uz lēnas uguns, tā lai visas garšas paspēj labi ievilkties un rezultāts būtu garšu un smaržu bagāts.
Buljonam izvēlos parasti šādus dārzeņus (bet tas var mainīties no sezonas kā arī katra individuālām vēlmēm):
– burkāni
– puravi
– kartupeļi vai kāļi
– ziedkāposti
– zaļumi un garšaugi
– ķiploks (ziemā pievienoju ķiploku arī)
Visus dārzeņu sagriežu. Zaļumus atstāju tādus kā ir vai sasienu buntītē (iesienu purava lapā un sasienu ar striķi (ēdieniem paredzēto ne veļas auklu!), tad tos viegli izņemt ārā, kad buljons gatavs.
Ņemu palielu katlu (jo buljonu vāru tā, lai var arī sasaldēt un pēc tam lietot citiem ēdieniem, kā piemēram risotto), leju iekšā ūdeni un lieku iekšā gaļu. Gaļu mazliet pavāru un ja nepieciešams pēc tam nomainu ūdeni (tas gan vairāk tad, ja vāru lielopu gaļas buljonu).
Gaļai pievienoju klāt dārzeņus un zaļumus, nogriežu uguni pēc iespējas mazāku un ļauju vārīties. Atkarībā no katla lieluma, kādas 3-4 h vismaz. Ik pa laikam pagaršoju un tad jau skatos – vārīt ilgāk, pievienot kādu zaļumu vēl vai reizēm kādu garšvielu. Tā kā nevāru zupu, bet buljonu, tad dārzeņus sākumā pievienoju vienlaicīgi.
Lai buljons būtu dzidrāks, es kādā brīdī pievienoju veselu sīpolu buljonam. Ir arī recepte ar olbaltumu, bet ar to man vienmēr slinkums ņemties, atzīstos.
Vārot buljonu, reizēm dārzeņi paliek ļoti, ļoti mīksti un lai tie neietu postā, parasti pēc tam no tiem kautko pagatavoju. Esmu gan biezeņus, gan pīrāgus gatavojus (pīrāgi ar dārzeņu pildījumu). Uzlabotie pīrādziņi ar dārzeņiem un sieru lieliski noder pie siltas buljona krūzes.
Gatavo buljonu var lietot tāpat, kā dzērienu (man patīk, ja buljonā atstāj mazliet burkānu ripiņas) vai arī kā sastāvdaļu kādam citam ēdienam. Lieliski tas noder gatavojot risotto gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tāpat tas noder gatavojot mērces: pirmā maltās gaļas mērcīte vārīta buljoniņā, vai tā pati pesto mērcīte, ja to gribas padarīt šķidrāku (skat.recepti Pesto māzakajiem).
Buljonu uzglabāju saldētavā. Pārāk ilgi parasti neturu, bet pāris nedēļas var pastāvēt.
Atstāj savu komentāru šeit
Jūsu e-pasta adrese netiks publiskota. Obligātie laukumi ir atzīmēti ar *