Tā diena nu ir pienākusi! Vecākā meita ir vannā vairākkārtīgi nomazgāta, mati izmazgāti (!!!), kājās kurpes uzvilktas un pat mugursoma sakrāmēta. #laukudzīvevasarā ir beigusies. Atsākusies Rīgas dzīve, ar dārziņu, dejošanām, skriešanām un visvisādām darīšanām. Pa abām meitenēm kopā – grafiks pārpildītāks kā ministram kabinetā.

Mums bija iespēja, ko mēs arī katru gadu labprāt un no sirds izmantojam – dārziņa ņemt brīvdienas. Grētai tas deva iespēju izbaudīt brīvlaiku gandrīz 3 mēnešu garumā. Piedzīvojumu ārkārtīgi daudz, bet par tiem kādā citā rakstā.

Šoreiz par atgriešanos realitāte. Agrie rīti…celšanās….došanās arā no mājas! Diezgan skarbi, bet nav jau arī tik traki.

Šī gada jaunums – Grēta brokastis ēdīs dārziņā. Jo tā visi darot lielajā grupā. Līdz šim (2 gadu laikā) viņa uz brokastošanu dārziņā nebija pierunājam. Ēda mājās, bet šogad gan uz dārziņu dosies jau uz brokastu laiku. Pirmajā brīdī sapriecājos – jē! nebūs jāgatavo, laiku ietaupīšu! Tad atcerējos, ka Florencei jau tāpat jāēd. Tātad, putru rīti nav beigušies, tie turpinās. Grētai dārziņā, Florencei mājās.

Domājot par bērnu brokastīm, es viennozīmīgi domāju par sātīgu, bet veselīgu ēdienu, kas meitenēm ļaus bez našķošanās izturēt laiku līdz pusdienām. Un tas tiešām ir viens no svarīgākajiem punktiem. Prieks, ka arī dārziņā pavarīte domā tāpat.

Mājās vasarā jeb brīvlaika laikā tas reizēm mainās, jo vispirms ir dārzs un ogas, tad jau punči pilni. Tad otrās brokastis ar dažādiem citādiem ēdienim un bija dienas, kad putras nemaz nevāriju. Bet šobrīd, kad atpakaļ “darbu” sezona – atgriežamies pie pārbaudītām vērtībām.

Graudaugu pārslu putras šajā gadījumā ir viena no vislabākajām izvēlēm, jo tas ir vitamīniem bagāts ēdiens, kurš bērnam nodrošina nepieciešamo enerģiju lieliem darbiem  un sāta sajūtu.

Es blogā par šo tēmu esmu jau daudz runājusi (meklētājā ierakstot vārdu “putra” vai arī šeit). Arī grāmatā diezgan daudz runāju par putrām un brokastīm.

Grāmatas lasītāji arī noteikti pamanīja, ka grāmatas tapšanā man palīdzēja arī “Herkuless” graudu pārslas. Un tas – ne bez iemesla. Tieši šīs putras mūsu ģimenē vienmēr ir bijušas visiecienītākās.

Ja Grēta dod priekšroku rīsu putrai, papildinātu ar svaigām ogām, augļiem vai reizēm vecmāmiņas vārīto zapti, tad Florence šobrīd vislabprātāk izvēlas auzu pārslu putru, kaut rīsu pārslu putra un arī vairāku graudu pārslu putras viņai labi garšo. Ja lielā māsa dod priekšroku saldiem papildinājumiem, tad Florence vairāk sāļiem. Vasarā gan ogas no dārza bija pirmajā vietā.

Lai vai kā tur nebūtu ar manām meitenēm, varu droši apgalvot, ka rīta putras var papildināt ar visdažādākajām piedevām, augļiem, dārzeņiem vai pat sieru, olām un gaļu. Principā – ar visu, ko sirds kāro! Galvenais, lai putru varētu ēst to izbaudot nevis tīrā piespiedu kārtā (kā man tas pašai ļoti ilgu laiku bija).

Izvēloties interesantas, garšīgas, sev mīļas un iecientītas piedevas, pavisam parasta rīta putra iegūs citu, pat jaunu, garšu un no vienkārša, reizēm no skata garlaicīga ēdiena, kļūst par pilnvērtīgi garšīgu ēdienu. Un vēl skaistas bildes sanāks! Ēdiena noformējums starpcitu ir ļoti svarīgs faktors, lai ēšana būtu patīkama!

Kas tagad sezonā? Ko likt klāt putrai? Kas tik nav, bet pirmie prātā nāk āboli, plūmes, bumbieri, dzērvenes…tomāti, kabači, ķirbji, pat sēnes!…un tas ir tikai pats minimums. Kādam mājās noteikti ir arī svaigi vārītas zaptes, varbūt pat kāda sāļā zapte.

* rīvēti svaigi āboli ar kanēli un “čut čut” brūno cukuru

* vieglā medus vai kļavu sīrupā karamelē apcepti āboli vai bumbieri

* krāsnī vai uz pannas ceptas plūmes, persiki,aprikozes kopā ar rozmarīnu un mazliet labas olīveļļas (un/vai medu) 

* svaigas dzērvenes (ja par skābu, pievieno saldumiņu), rupjmaizes grauziņi un svaigs grieķu jogurts ar mazliet citrona sulu

* krāsnī cepti ķiršu tomātņi

* mazas kabaču pankūciņas klasiskās ar papilu oliņām

* savarīti kabači ar svaigiem tomātiem un, jā, arī sīpoliem (izcils sautējums)

* uz pannas ceptas mazās gailenes, rozmarīns un mazliet salds krējums…

Šīs ir tikai dažas no iespējamajām putru piedevām, kas ienāk prātā iedomājoties par sezonā aktuālām piedevām! Katrā gadījumā, būs ko padomāt, lai rīti meitenēm būtu garšīgi. Jau jums ir idejas – dodat ziņu!

Mums ar meitenēm būs interesants piedzīvojums – kādu brītiņu padzīvosim Anglijā. Redzēs kā ar putrošanos ies tur, bet tad jau sūtīšu idejas un bildes.